Welkom, bezoeker! [ Registreren | InloggenRSS Feed  |   | 

Karpervissen

Karpervissen op Hengelstortplaats.nlWat heb je nodig voor het karpervissen? Een vraag die veel gesteld wordt door (startende) karpervissers. In dit artikel wordt een beschrijving gegeven van de belangrijkste visspullen die je nodig hebt bij het vissen op karper.

Als je jezelf een verdiept in alle verkrijgbare karperspullen zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Het ene hengelsportmerk heeft een nóg breder assortiment dan het andere merk. Veel producten zijn echter niet noodzakelijk en zelfs totaal overbodig. Wat je nodig hebt voor het karpervisser?

Karpervissen; actief of passief

Ten eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen twee manieren van karpervissen: actief of passief. Welke manier van vissen beoefend wordt, is van grote invloed op het materiaal dat nodig is. Met passief vissen wordt bedoeld het vissen met de hengels in de steunen, waarbij veelal passief  gewacht wordt tot een karper zich laat vangen via een zelfhaaksysteem. Met actief vissen wordt penvissen bedoeld of drijvend vissen aan de oppervlakte.

Benodigdheden voor het penvissen

In dit artikel behandelen we actief karpervissen omdat dit voor de beginnende karpervisser de leukste en wellicht de beste manier is om te starten. Bij het actieve vissen leer je veel over het gedrag van de karper en deze kennis zal ook later bij het statische vissen goed van pas kunnen komen.

Karpervissen met hengel en molen

Allereerst is een werphengel nodig met een molen. Standaard zijn karperhengels 3,60 meter (12 ft) lang, maar voor het actieve vissen is een iets langere hengel van 3,90 meter (13 ft) aan te bevelen. De testcurve (buigzaamheid) van de hengel moet niet te hoog zijn. Wil je geen nieuwe karperhengel aanschaffen? Je kan ook prima een spinhengel of andere werphengel gebruiken, kies dan wel de langste hengel uit.

Op de hengel moet uiteraard een werpmolen. Belangrijk is een werkende slip die verstelbaar is en niet te veel hapert bij het afgeven van lijn. Liefst met een spoel van metaal en niet van kunststof, omdat deze molens steviger zijn. Te klein is een molen niet zo snel, een gemiddelde roofvis/witvis molen voldoet ook prima.

Lijn
Kies voor nylon lijn op de molen. Hier zit namelijk nog wat rek in wat de runs van de karper beter opvangt. Een gevlochten lijn bezit geen rek. Met een soepele lijn met een lijndikte tussen de 0,20 mm en 0,25 mm kun je prima vissen, uiteraard afhankelijk van de aanwezigheid van obstakels.

Klein materiaal
Verder heb is er nog het een en ander aan kleinmateriaal nodig, waaronder een dobber, haken en lood. Het beste kan gekozen worden voor een slanke pendobber met een bevestigingsoog aan de onderkant. Het voordeel hiervan is dat de dobber makkelijk omklapt zodat hij niet zo snel breekt of vast komt te zitten als de karper door de waterplanten heen zwemt. Indien ook in het donker wordt gevist zijn er speciale modellen verkrijgbaar waar een breekstaafje in geplaatst kan worden.

De dobber wordt op de lijn geschoven en vastgezet met bijvoorbeeld 2 kleine loodhagels. Deze knijploodjes zijn ook nodig om de dobber goed uit te loden. Voor oppervlakte visserij is een dobber en lood niet nodig, hier is genoeg aan een enkele haak die rechtstreeks aan de hoofdlijn bevestigt wordt.

Tot slot mag bij het karpervissen een tangetje om de karper te onthaken niet ontbreken, evenals een handig schaartje om je lijn door te knippen.

Schepnet
Om een gehaakte karper veilig op de kant te krijgen is een groot schepnet nodig. Let op dat het schepnet niet te klein is. Een groot (liefst fijnmazig) landingsnet is een stuk makkelijker bij het scheppen en beter voor het welzijn van de karper. Kies bij voorkeur wel voor een schepnet dat goed in te klappen is voor transport.

Onthaakmat
Zorg dat bij karpervissen altijd een onthaakmat aanwezig is. Het is het erg belangrijk dat een gevangen karper altijd voorzichtig behandelt wordt, goed nathehouden wordt en snel weer in het water teruggezet wordt.

Een onthaakmat speelt hierbij een grote rol. Een gevangen karper kan op de kant flink spartelen. Als hij dan op stenen, takken of een andere harde ondergrond ligt is hij snel beschadigd. Zorg er daarom voor dat altijd een goede onthaakmat meegebracht wordt.

Aas
Kies voor kleine en zachte aassoorten bij karpervissen waarbij zoete maïs uit blik prima voldoet. Maïs heeft vaak een goede instant vangkracht wat belangrijk is bij het penvissen. Hiermee is prima wat kleine voerplekjes te maken en deze om de beurt af te vissen.

Tevens kan voor aas bij karpervissen gedacht worden aan hennep, duivenvoer, kikkererwten, kapucijners, macaroni, wormen en maden. Voor het drijvend vissen aan de oppervlakte zijn brood, katten- en hondenbrokken prima geschikt.

Checklist actief vissen

  • Werphengel + molen
  • Nylon lijn 0,20 – 0,25 mm
  • Dobber, haken, lood en onthaaktang
  • Schepnet
  • Onthaakmat
  • Aas (blik maïs en brood)

Karper.startpagina

Inloggen met FacebookGeen registratie nodig!

Like ons op Facebook

Aanmelden nieuwsbrief

E-mailadres:

Advertentie

Share This